Beyin Dalgaları

Beyin Dalgaları

Beyin Dalgaları: Delta, Teta, Alfa, Beta ve Gama

Çeşit beyin dalgası var ve neredeyse müzik notaları gibi çalışıyorlar. Bazıları düşük frekanslardır, diğerleri yüksek frekanslardır. Birlikte uyum yaratma gücüne sahipler. Düşünceleriniz, duygularınız ve hisleriniz mükemmel dengede, etrafınızdaki her şeye odaklanmış ve açık durumdadır.

Gerçek şu ki, hiçbir beyin dalgası türü diğerinden daha iyi veya daha fazla “özel” değildir. Hepsi önemlidir, çünkü bunlar nöronlarımızın ve zihinsel durumlarımızın elektriksel aktivitesinin sonucudur.

1. Delta dalgaları (1-3 Hz)

Delta dalgaları en büyük dalga genliğine sahiptir ve derin fakat rüyasız uyku ile ilgilidir. İlginç bir şekilde, bebeklerde ve küçük çocuklarda çok yaygındır. Yaşlandıkça, ürettiğimiz bu beyin dalgalarının daha azını elde ederiz. Uykularımız ve rahatlama kabiliyetimiz yıllar içinde giderek daha da kötüleşiyor.

2. Teta Dalgaları (3.5-8 Hz)

Bu ikinci tür beyin dalgaları 3.5 ila 8 Hz arasındadır ve çoğunlukla hayal gücü, düşünme ve uyku ile ilgilidir. Eğlenceli gerçek: Teta dalgaları, çok derin duyguları yaşadığımızda daha aktiftir.

3. Alfa dalgaları (8-13 Hz)

Alfa dalgaları, ara sıra sakin, ancak uykuda değilken, alacakaranlık zamanlarında ortaya çıkıyor. Rahat ve meditasyon için hazır olduğumuz zaman. Kanepede olduğumuzda televizyon seyrederken ya da yatakta dinlenirken, ama uykuya dalmadan önceki beyin dalgalarıdır.

4. Beta dalgaları (12-33 Hz)

Şimdi düşük/orta beyin dalgalarından daha yüksek bir seviyeye geçtik. Artık yoğun nöronal aktiviteden gelen daha yüksek frekanslarda bulunuyoruz. Karmaşık olduğu kadar çok ilginçler. Tam dikkatimizi verirken, çok uyanıkken ve uyaranların uyanışıyla ilgili zamanlar yapmak zorundalar.

5. Gama dalgaları (25-100 Hz)

“Gama” kelimesini duyduğunuzda, akla ilk gelen şey, uzun dalga boyları ve yüksek elektromanyetik radyasyonları ile ünlü gama ışınlarıdır. Gama dalgaları ve gama ışınları sadece ortak olan tek bir şeye sahiptir: çok yüksek frekansları.

Nörobilimciler şimdi gamma dalgaları hakkında daha fazla gerçekleri öğrenmeye başlıyor, ancak son zamanlara kadar onlar hakkında çok az şey biliniyordu. Ayrıca, onları bir EEG’de yakalamak çok zor. Talamustan köken alırlar ve beynin arka kısmından inanılmaz hıza doğru ilerlerler.

06.04.2024
10
Whatsapp
Rüveyda Muş
Rüveyda Muş
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?